Györkös Mányi Albert kolozsvári festő kiállításának megnyitója a Vasutasban

2019. május 31.
pvmh

válogatás az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházának gyűjteményéből

 

Az Emlékház névadóját, Györkös Mányi Albertet Murádin Jenő művészettörténész a következőképpen jellemzi: „Az erdélyi naiv művészetnek határokon túl is jelentős sikereket aratott alkotójává lett.
Élményanyagát kalotaszeg-peremi szülőfaluja és általában az erdélyi falu rendtartó világából, gyermekkora élményeiből merítette. Festményeit a perspektíva törvényeivel nem számoló naiv elrajzolások, s ugyanakkor az erőteljes, kifejező színvilág és egyszerűsítés jellemzi.”

Györkös Mányi Albert műteremlakását, minden abban található vagyonával együtt, végrendeletileg az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületre hagyta, azzal a céllal és feltétellel, hogy az EMKE a képeit „állandó jelleggel kiállítsa, emlékházat rendezzen be, hozza létre a Györkös Mányi Albert Alapítványt, és biztosítsa a hagyaték szakszerű kezelését és bekapcsolását a szellemi körforgásba” (idézet végrendeletéből).

A kiállítás a gyűjteményből válogatott alkotásokat mutatja be.

 

Megnyitó időpontja: 2019. június 3. 17.00

Helyszín: VOKE Vasutas Művelődési Ház - 7621 Pécs, Váradi Antal u. 7/2

 

A kiállítás aHatáron Túli Magyarok 27. Összművészeti Fesztiválja keretében, a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség és a VOKE Vasutas Művelődési Ház szervezésében valósul meg.