Pécsért és a Vasutas Kultúráért!

CSSP-TANCHAZ-2022-0150 pályázati beszámoló

Az elmúlt évadban a Csoóri Sándor Alap támogatásával nyolc táncházat valósítottunk meg a Vasutas Művelődési Házban, mely alatt öröm és bánat egyaránt ért bennünket. Mély fájdalommal vettünk végső búcsút a Déli Szél Táncházak állandó tánctanárától, Radák Jánostól, aki mérhetetlen űrt hagyott maga után. Kihívásokat hozott a covid után a hosszú téli szünet, mely meghatározta a táncházak időpontjait. Örömünkre szolgál viszont, hogy idén újra meg tudtuk valósítani a korábban táncházaink szerves részét képező gyermekprogramokat, úgy, mint ölbéli játékok, gyermek és tini táncházak. E kezdeményezést nagy érdeklődés és pozitív visszhang övezte, ezért a továbbiakban is igyekszünk a bevezetett rendszert működtetni.

Táncházaink állandó zenekara a Tiszta Forrás Zenekar, melynek vezetője Havasréti Pál, Martin György díjas népzenész, további alapító tagjai Rőmer Judit és Albert Sándor Szilárd.  Ladányi Ferenc a meghívott zenészként szintén muzsikált az évad során, valamint sikerül meghívnunk a Magyarpalatkai Bandát, akik ugyan nem ebben a felállásban, de 1993 óta rendszeres vendégei táncházunknak. A Palatkai Bált kísérő nagy érdeklődés megerősített bennünket abban, hogy igyekezzünk megfelelni a táncház mozgalom és a pécsi magyar táncházak hagyományaihoz és törekedjünk erdélyi zenekarok, adatközlő, hagyományőrző zenészek meghívására.

Tánctanáraink voltak Kurucz Réka, Kiss Gergő, Kiss- Drozdovszky Dóra, Nyisztor Miklós, Mikuli Dorka. Táncházaink házigazdája, szervezője, technikai lebonyolítója Kurucz Réka néprajzkutató, muzeológus, táncpedagógus, szakmai vezetője Havasréti Pál voltak, akik több évtizedes tapasztalattal segíti táncházaink lebonyolítását.