Emlékút Baranyából – Kárpátaljára: kopjafaállítás 2016

2016. október 20.
pvmh

Emlékút Baranyából – Kárpátaljára: kopjafaállítás 2016

A Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület 2016. szeptember 30 és október 3-a között külön buszt indított a klubtagságnak Ukrajna magyarlakta részére, Kárpátaljára. Mindez az Emberi Erőforrások Minisztériuma által Elhallgatott történelem c. felhívására benyújtott, GUL-15-A-2016-00199 azonosítószámmal nyilvántartott, sikeres pályázat alapján valósulhatott meg.

Az út nem volt előzmény nélküli; negyedévszázaddal ezelőtt ugyanez a Pécs-baranyai közösség már járt a térségben, az akkori Kárpátaljai Magyarok Demokratikus Közösségének a vendégeként. Ennek köszönhetően a Kárpátaljai Magyar Kulturális Intézet – a vezető testületének döntése alapján – írásbeli támogatói nyilatkozatot állított ki. Támogatták a Pécs-Baranyai Értelmiségi Egyesület kárpátaljai útját és fölajánlották a szervezésben a teljes körű együttműködésüket, segítségüket.

Az emlékútnak három fő célkitűzése volt

  1. Megemlékezés a Baranya megyéből (is) az akkori Szovjetunióba 1944-ben elhurcolt magyar és német ajkú elődökre. Ennek része lesz – a fogadóintézménynek - a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet – küldetésének és napi munkájának a megismerése Beregszászon, az Európa-magyar Házban. Egyben az ottani GULAG - kiállítás megtekintése.
  2. A Baranya megyei, Pécstől 15 km-re lévő Aranyosgadányban, a XX. ÉK-ART Nemzetközi Szobrász Táborban, Kovács Tamás harkányi szobrász által készített kopjafa ünnepélyes keretek között történő felállítása és megemlékezés a kárpátaljai Szolyvai Emlékparkban.
  3. A kárpátaljai magyarság településeinek, közösségeinek, intézményeinek és emlékhelyeinek (a Munkácsi vár és a Vereckei-hágó meglátogatása – a beregszászi, a nagymuzsalyi térségben, a falusi turizmus jegyében.

KÉPGALÉRIA