Pécsért és a Vasutas Kultúráért!

Pécsi Vasutas Rejtvényfejtők Klubja

Az országban elsőként Pécsett alakult rejtvényfejtők klubja, 1968. szeptember 30-án. A klub negyven fővel kezdte meg működését, dr. Aczél László vezetésével, a KPVDSZ József Attila u.15. sz. alatti művelődési házában. A klub alapító tagjai közül Szarvas Ferenc jelenleg is folytatja a versenyzést.

Foglalkozásaikat általában hetente, hétfői napokon tartották. A klub vezetője sikeres kapcsolatot épített ki a 240 ezer példányban megjelenő Füles rejtvényújsággal, amely rendszeres tájékoztatást adott eseményeikről, versenyeikről és vállalta a későbbi versenyek díjainak biztosítását.

Ezt követően az ország nagyobb városaiban sorra alakult rejtvényfejtő klubok rendezvényein haladó és mesterfokú kategóriában zajlottak a versenyek. Mindkét kategóriában egyéni és négyfős csapatverseny volt. A versenyzési forma időközben mesterjelölt kategóriával bővült.

Az első, 1970-ben rendezett pécsi országos versenyen hetven induló közül az egyéni versenyt Solti István nyerte az ugyancsak pécsi Tunyoghy András előtt.
A rejtvényfejtő mozgalom elmúlt időszakában számos pécsi siker született. A különböző versenyeken elért első és egyéb értékes helyezések mellett egyéni és országos bajnoki címekkel, a Füles Kupa többszöri elnyerésével is dicsekedhetnek a pécsiek.
A hetvenes évek végén Drelicska Attila háromszor szerzett országos bajnoki címet, a csapatversenyek során a pécsi versenyzők általában az első helyek valamelyikét érték el. Az 1980. évi minősítési rangsor szerint Drelicska Attila nagymesteri címet, Éliás Imre, Solti István, Török Gusztáv mesteri címet érdemelt ki. 1988. és 1989. évben a pécsi csapat szerezte meg az országos bajnoki címet.

A pécsi rejtvényfejtők évente átlagban 10-15 versenyen vesznek részt.

A klub vezetését a két évtizedig tevékenykedő Török Gusztáv után 2001-ben Mosonyi Géza vette át.

Azok, akik versenyek keretében akarják próbára tenni rejtvényfejtő tudományukat, valamint azoknak is akik csupán egy kisebb közösség tagjaként szeretnének csak rejtvényekkel foglalkozni , a Vasutas Művelődési Házban 1984-től működő Klubunk lehetőséget kínál.

A kedd délutánonként - az éppen ráérő klubtagjaink részvételével - tartott kötetlen foglalkozásokra minden érdeklődőt szeretettel vár a klub tagsága.