Pécsért és a Vasutas Kultúráért!

Vasutas Eszperantó Klub

Amikor társaságban a felnőttek idegen nyelv tanulása szóba kerül, rendszeresen visszatérő gondolat: „a nyelvtanulás általában nagyon nehéz, ezért nincs nekem arra időm, nincs arra pénzem, meg különben is hogyan tudom használni?” Ilyenkor gyakran előkerülnek az általában könnyen megtanulható nyelvek, köztük az eszperantó is. Ennek hallatán sokszor csak egy kézlegyintés jelzi: nem érdemes azzal foglalkozni.

Valóban nem érdemes?

Ha csak abból indulunk ki, hogy Magyarországon az elmúlt években az egyetemet végzett fiatalok tízezres nagyságrendben nem vehették át a diplomájukat nyelvvizsga hiányában, akkor talán másképpen néz ki a helyzet. Az érem másik oldala: ezzel egy időben a nyelvvizsgák gyakoriságának sorában mégis előkelő helyet foglal el az eszperantó. Azonban a vizsgázottak jelentős része nem használja a megszerzett tudását, gyakorlatilag holt tőkeként kezeli a nyelvismeretet, mert nem ismeri a benne rejlő lehetőségeket.

Ha azzal folytatjuk, hogy erőteljes nyelvtanulással néhány hónap alatt középfokú vizsgára képes lehet a tanuló, akkor érdemes meggondolni: érdemes lenne ráfordítani az energiát.

Nézzük végig az eszperantó nyelvű hazai, vagy európai rendezvények listáját, ugyancsak arra a megállapításra jutunk: talán használható nyelv az eszperantó. A mai technikai háttérrel – pl. az internettel – mindennapos felhasználásra van lehetőség a nyelvet beszélő eszperantistákkal, s nem jelent akadályt a kommunikációban a magyar nyelv ismeretének hiánya!

Vizsgáljuk meg az eszperantó szókincsét! Meglepő a tapasztalat: a szavak igen nagy százaléka más nyelvből ismert, esetleg a mindennapi magyar nyelvben is használatos. Ha ehhez hozzátesszük a kőkemény logikát, ami a nyelvtanában megvalósul, arra a megállapításra jutunk: kis mértékben megváltozik a nyelvet elsajátító ember gondolkodása, megtanulja használni saját rejtett képességeit.

Az előbbiek hasznosítását, ismeretek fejlesztését, a nyelv minél jobb megtanulását tűzte ki célul a Vasutas Művelődési Házban a Vasutas Eszperantó Klub. A klub minden hét péntekén 16.30-tól 18.30 óráig tartja foglalkozását. E két óra keretében lehetőség van a teljesen kezdők, valamint a nyelvet valamelyest már ismerők részére az ismereteik bővítésére, a tanulásra, fejlődésre. A klubtagok levelezési, beszélgetési (Skype) segítségével) kapcsolatot tartanak magyar és külföldi eszperantistákkal; folyamatosan hozzájutnak a hazai és külföldi eszperantó nyelvű folyóiratokhoz.

A klub a Magyar Vasutas Eszperantó Egyesület keretében működik, tagjai rendszeres részvevői az évenként (július elején) más és más helyszínen megrendezésre kerülő országos vasutas baráti találkozóknak. A rendezvény nyitott, s a résztvevők nem csupán vasutas eszperantisták.

Minden év májusában kerül megrendezésre a vasutas eszperantisták egy hetes kongresszusa - melynek minden alkalommal más ország biztosít teret és helyet -, s ahol a klubtagjaink közül többen visszatérő részvevőkként képviselik Magyarországot.

E nagyrendezvények keretében a természetes alapot jelentő, az eszperantóval kapcsolatos kérdések megbeszélésén kívül kirándulásokat, kulturális programokat is szerveznek a résztvevőknek.  Ilyenkor nem maradnak el a zenés, táncos összejövetelek, melyek módot adnak a teljesen kötetlen beszélgetésekre, baráti kapcsolatok szövődésére is.

Klubtagjaink az eszperantó nyelvű programokkal kapcsolatosan meglehetősen jól tájékozottak, segítséget tudnak nyújtani az érdeklődőknek a rendezvényeken történő részvétel módjáról. 

És végül a nyelvtanulás költségeiről: A klub keretében a nyelvtanulásnak tandíja nincs.

Szívesen látunk – kezdő vagy haladó - érdeklődőket!

További tájékoztatással állunk szíves rendelkezésükre az alábbi elérhetőségen: moroa@freemail.hu                               

Moró Alfonz
Klubvezető

Csatolmányok: 
CsatolmányMéret
Microsoft Office document icon Jelentkezési lap31.5 KB